jeudi 27 novembre 2008

Le Carillon de ND de la Platé a Castras

Un pauc de cultura locala e istorica aprèp la fèsta de la sopa a Lanta....

Le Carillon de la vila de Castras(81) e son famos "Nadalet" !!!


Le "Nadalet" rebombis cada annada en decembre sus la ciutat.Es una tres anciana costuma de nòstres pais de Lenga d'Òc que consistis a sonar las campanas durant los jorns avans Nadal.Le terme de Nadalet es le pus correntament utilisat, mas se tròba tanben d'autres noms coma:
-Gaudinas a Soual (81)
-Gaudetas dins le Lauragués
-Aubetas en Bigòrra
Si le nom diferis segon le luòc, la costuma de sonar es comuna a nòstras regions meridionalas. En certan endreches, le Nadalet commença le 13 decembre.
A Castres, le Nadalet se sona tre le 17 decembre et dura fins al 23, cada sèr a 18h30, e se clausa per le concert de Nadal, le 25 decembre a 11h.



Totas las campanas de la vila son lançadas a la volada e aquela sonaria grandiosa... coneguda jos le nom de "Grand Balandran" dura environ 1/4 d'ora puèi se cala lentement . Sola la granda Campana de la Platé contunha sa volada encara. Le Carillonaire contunha a la balançar a la còrda tot en montant les 120 "marches" del campanal; per arribar just jos la campana de 600Kg. Comenca a alentir la corsa de l' "airain" de biais a faire fustar le "batant' que sus un sol costat del mòtle sonore, e en fin de volada e çò, 9 còps de seguida per simbolisar les symboliser les 3 còps 3 còps que devon èstre tindats per l'Angelus.Deu arrestar la campana tanlèu aprèp aqueles 9 còps.



Aprèp aver enfilat les gants de grossa tela qu'apararan los dèts e puntes,comença a faire cantar les vièlhs Cants de Nadal sus son Carillon dins la nuèch freja de decembre....A la fin del concert, un vin caud es tradicionalament ofert a tots les auditors venguts ausir le Nadalet.

Un gran merce a ma gran.. per totas las informacions recoltadas...

2 commentaires:

Joan de Peiroton a dit…

Aquò es un blòg CULTURAL, òc, s'i aprenon tot plen de causas!!!! Gràcias a tu, me podran pas dire que perdi temps en "surfant" :D!!!

Joan de Peiroton a dit…

Bona annada a tu!!!!
Te desiri tot plen de bonas causas, lo miélher!!!
Espèri que nos bloguejaràs quicòm en 2009, eh??? Serià tròp trist sequenon!!!!:D